Kandungan sedang dimuatkan...

Perutusan Setiausaha Negeri Sabah Tahun 2022

datuksafarAssalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh & Salam Sejahtera.

Selamat Tahun Baru 2022 kepada semua rakan penjawat awam negeri Sabah. Saya merasa amat bersyukur ke hadrat Allah S.W.T. kerana masih diberikan peluang untuk bersama-sama dengan keluarga meraikan tahun 2022. Saya turut berharap anda semua meraikan tahun baru ini dengan penuh rasa syukur dan gembira bersama keluarga tersayang.

Kita telah melalui pelbagai cabaran dalam menangani krisis kehidupan masyarakat akibat COVID-19 sejak bulan Mac 2020 sehinggalah tahun 2021. Ramai yang kehilangan punca pendapatan, kehilangan ibu bapa atau anak yang merupakan 'breadwinner' kepada keluarga. Begitu juga kepada 'frontliners' yang gugur akibat COVID-19. Saya mengucapkan takziah atau kehilangan yang dihadapi dan turut berdukacita.

Sejak COVID-19 melanda, penjawat awam (frontliners atau bukan frontliners-pentadbiran) bertugas 24/7 memastikan bantuan kepada rakyat Sabah terkesan akibat COVID-19 terlaksana. Saya merakamkan ucapan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih ata pengorbanan penjawat awam.

Setakat 30 Disember 2021, sebanyak 1,837 kes COVID-19 dilaporkan melibatkan penjawat awam negeri. Bagi memastikan keyakinan orang awam apabila berurusan dengan kita dan mewujudkan persekitaran kerja yang selamat, 96% penjawat awam negeri telah diberikan vaksinasi dan 4% lagi belum divaksinasi akibat isu kesihatan. Saya amat bersyukur kerana ramai penjawat awam negeri telah menerima vaksin.

Pada 08 November 2021 negeri Sabah telah beralih ke Fasa 4 Pemulihan yang membenarkan semua sektor pekerjaan bertugas seperti biasa termasuklah sektor awam mengikut kapasiti yang ditetapkan dan pematuhan kepada SOP. Sebagai peringatan bersama, Virus COVID-19 telah berada di sekeliling kita. Oleh itu, saya menasihatkan kepada semua penjawat awam supaya mana-mana program atau aktiviti hendaklah dirancang mengambil kira keadaan semasa dengan lebih efisen dan efektif agar penyampaian perkhidmatan kepada rakyat tidak terjejas.

Konsep 5As yang diperkenalkan semasa saya mengambil alih sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri pada 04 November 2019 telah menunjukkan peningkatan melalui inisiatif pendigitalan dalam Perkhidmatan Awam Negeri daripada 106 aplikasi pada tahun 2020 kepada 215 aplikasi pada tahun 2021. Saya mengharapkan usaha melakukan transformasi ke arah Smart Digital Government dapat direalisasikan bersama-sama dengan rakan-rakan penjawat awam negeri.

Selamat Tinggal 2021 dan Selamat Datang 2022. Kekalkan momentum Kerja Berpasukan (Team Work), Kebertanggungjawaban (Responsibility), Komitmen (Commitment) dan Ketabahan (Perseverance) dalam kita mengurus perubahan yang sedang atau bakal berlaku di sekeliling kita. 

Kecemerlangan akan terus menjadi keutamaan saya dan saya yakin anda juga akan melakukan perkara yang sama.


DATUK SERI PANGLIMA Sr. HAJI SAFAR B UNTONG, J.P.
Setiausaha Kerajaan Negeri
01 Januari 2022

Soalan Lazim Bantuan Kewangan Khas Pelajar Institusi Pengajian Tinggi (BKPS)
Sila ketik pada mana-mana soalan lazim di bawah untuk mendapatkan maklumat.Bilakah Bantuan ini dikreditkan ke akaun pelajar?

Bantuan ini akan dikreditkan ke akaun pelajar bermula 25 April 2018. Bagi penerima BKPS yang menggunakan akaun Bank Simpanan Nasional, didapati bahawa pengkreditan mungkin mengalami kelewatan yang berpunca daripada masalah teknikal bank tersebut. Sila berhubung dengan pihak IPT masing-masing sekiranya masih tidak menerima pengkreditan.

Nombor kad pengenalan saya tidak ditemui

Sekiranya nombor kad pengenalan anda tidak ditemui atau sistem menyatakan anda tiada urusan mengenai bantuan ini, anda berkemungkinan besar tidak memohon bantuan ini.

Bolehkah saya memohon bantuan ini meskipun telah tarikh tutup

Tidak boleh. Permohonan ini telah ditutup.

Saya berjaya dan tersenarai dalam bantuan ini. Apa perlu saya lakukan?

Tiada. Bantuan ini akan dikreditkan terus ke akaun bank yang telah anda kemukakan dalam borang permohonan BKPS.

Saya masih belum menerima bantuan ini meskipun telah disenaraikan sebagai berjaya. Apa perlu saya lakukan?

Sila berhubung dengan IPT anda untuk mendapatkan bantuan.

Saya disenaraikan gagal dalam BKPS. Bolehkah saya membuat rayuan?

Tidak boleh. Keputusan adalah muktamad dan rayuan tidak akan dilayan.


Pelajar Negeri Sabah
Menu perkhidmatan kerajaan digital untuk para pelajar yang berasal daripada negeri Sabah

Pegawai Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri Sabah Yang Bercuti Pada Hari ini


Adalah dimaklumkan bahawa senarai ini hanya boleh diakses melalui rangkaian intranet SabahNet sahaja

Pegawai Perkhidmatan Awam Negeri Bersara Pada Hari ini

Bersara Pemenang

Selamat Bersara

Pegawai Perkhidmatan Awam Negeri Menyambut Hari Lahir Pada Hari ini

Kek Hari Jadi

Selamat Hari Lahir

Waktu Solat

Waktu Solat

Waktu Solat

Kota Kinabalu,Ranau,Kota Belud,Tuaran,Penampang,Papar,Putatan,Bahagian Pantai Barat

4 Jamadil Awal 1444
04:48
Imsak
04:58
Subuh
06:10
Syuruk
12:07
Zohor
15:29
Asar
18:01
Maghrib
19:15
Isyak

Sila klik untuk lebih banyak zon waktu lain