Kandungan sedang dimuatkan...

Perutusan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Negeri Sabah Tahun 2020

datukrosmadiAssalamualaikum warahmatullahhiwabarakatuh,

1. Alhamdulillah dan syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurnia dan izinNya, saya berpeluang untuk mencatatkan sepatah dua kata sempena Tahun Baharu 2020. Tahniah kepada seluruh warga Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri Sabah kerana telah melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan dengan mencatatkan lebih daripada 100% KPI yang ditetapkan dalam Tahun 2019.

2. Untuk mencapai visi organisasi berprestasi tinggi, kita telah menerap dan mengamalkan budaya `menyantuni pelanggan’, `turun padang’ dan `berfikir dan bertindak 24/7’. Program Outreach yang diperkenal dan dikendalikan sepanjang Tahun 2019 menggalakkan amalan budaya berprestasi tinggi (mendekati pelanggan di lapangan) agar kita dapat menjalankan amanah dan tangggungjawab dengan telus dan berintegriti.

3. Dari segi pengurusan sumber manusia, peningkatan kerjaya dan pertukaran pegawai dijalankan secara lebih dinamik pada Tahun 2019. Seramai 308 pegawai gunasama terlibat dengan pertukaran dan 729 orang pegawai menikmati peningkatan kerjaya. Peningkatan upaya penjawat awam merupakan tunggak utama kita pada Tahun 2020. Program Latihan dalam Perkhidmatan yang menekankan pengetahuan baharu dan pendedahan global telah berjaya dilaksanakan dalam Tahun 2019 dengan seramai 72 orang pegawai ke institusi-institusi terkemuka dunia di luar negara.

4. Satu inisiatif baharu Tahun 2020 ialah Pendigitalan Perkhidmatan Awam Negeri yang akan mencorakkan cara kita berfikir, bekerja dan bertindak. Inisiatif ini diyakini akan meningkatkan produktiviti dan menghasilkan impak yang tinggi kepada perkhidmatan awam. Sejajar dengan ini, Unit Pendigitalan Perkhidmatan Awam Negeri akan ditubuh di jabatan ini untuk memastikan semua usaha pendigitalan tercapai dalam tempoh terdekat.

5. Sempena tahun baharu ini juga, saya ingin mengingatkan diri saya dan semua agar sentiasa bijaksana mengurus sumber yang diperuntukkan, memaksimakan penggunaan teknologi dan membudayakan inovasi serta kreativiti untuk memberi perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan. Akhir kata, semoga tahun baharu ini kita akan menyaksikan satu lagi legasi tercipta dalam usaha murni untuk merealisasikan agenda Kerajaan.

Selamat Tahun Baharu 2020Datuk (Datu) Rosmadi Datu Sulai
Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Negeri Sabah


Soalan Lazim Bantuan Kewangan Khas Pelajar Institusi Pengajian Tinggi (BKPS)
Sila ketik pada mana-mana soalan lazim di bawah untuk mendapatkan maklumat.Bilakah Bantuan ini dikreditkan ke akaun pelajar?

Bantuan ini akan dikreditkan ke akaun pelajar bermula 25 April 2018. Bagi penerima BKPS yang menggunakan akaun Bank Simpanan Nasional, didapati bahawa pengkreditan mungkin mengalami kelewatan yang berpunca daripada masalah teknikal bank tersebut. Sila berhubung dengan pihak IPT masing-masing sekiranya masih tidak menerima pengkreditan.

Nombor kad pengenalan saya tidak ditemui

Sekiranya nombor kad pengenalan anda tidak ditemui atau sistem menyatakan anda tiada urusan mengenai bantuan ini, anda berkemungkinan besar tidak memohon bantuan ini.

Bolehkah saya memohon bantuan ini meskipun telah tarikh tutup

Tidak boleh. Permohonan ini telah ditutup.

Saya berjaya dan tersenarai dalam bantuan ini. Apa perlu saya lakukan?

Tiada. Bantuan ini akan dikreditkan terus ke akaun bank yang telah anda kemukakan dalam borang permohonan BKPS.

Saya masih belum menerima bantuan ini meskipun telah disenaraikan sebagai berjaya. Apa perlu saya lakukan?

Sila berhubung dengan IPT anda untuk mendapatkan bantuan.

Saya disenaraikan gagal dalam BKPS. Bolehkah saya membuat rayuan?

Tidak boleh. Keputusan adalah muktamad dan rayuan tidak akan dilayan.


Pelajar Negeri Sabah
Menu perkhidmatan kerajaan digital untuk para pelajar yang berasal daripada negeri Sabah

Pegawai Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri Sabah Yang Bercuti Pada Hari ini


Adalah dimaklumkan bahawa senarai ini hanya boleh diakses melalui rangkaian intranet SabahNet sahaja

Pegawai Perkhidmatan Awam Negeri Bersara Pada Hari ini

Bersara Pemenang

Selamat Bersara

Pegawai Perkhidmatan Awam Negeri Menyambut Hari Lahir Pada Hari ini

Kek Hari Jadi

Selamat Hari Lahir

Waktu Solat

Waktu Solat

Waktu Solat

Kota Kinabalu,Ranau,Kota Belud,Tuaran,Penampang,Papar,Putatan,Bahagian Pantai Barat

5 Zulhijah 1443
04:44
Imsak
04:54
Subuh
06:09
Syuruk
12:24
Zohor
15:49
Asar
18:36
Maghrib
19:51
Isyak

Sila klik untuk lebih banyak zon waktu lain