Kandungan sedang dimuatkan...

curriculum

Institut Latihan Sektor Awam Negeri (INSAN)

.

Direktori Institut Latihan Sektor Awam Negeri (INSAN)

 • Pejabat Pengarah

  Tugas Utama:
  • Merancang dan mengurus Peperiksaan Perkhidmatan Awam Negeri Sabah (PPANS).
  • Sebagai Setiausaha Lembaga Penilaian Kompetensi Perkhidmatan Awam Negeri Sabah (LPKPANS).
  • Mengkaji dan memastikan sukatan-sukatan peperiksaan dibangunkan, dikemaskini dan dikuatkuasakan mengikut skim-skim perkhidmatan semasa.
  • Menetapkan piawaian dan menyelaras tahap kesukaran peperiksaan perkhidmatan awam negeri.
  • Merangka, mengurus dan memantau pelaksanaan program-program bahagian.
  • Merangka pelaksanaan penilaian kompetensi
  Bil.   Nama Jawatan Alamat E-mel
  01  Cleo Dr. Cleopatra @ Clare Asing
  Pengarah
  Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  02 Fetty Fetty Sharlila binti Ismail Pembantu Setiausaha Pejabat  Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  03 Shinwell Shinwell Joilis Pemandu Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
 • Seksyen Peperiksaan Perkhidmatan

  Tugas Utama:
  • Pengendalian Peperiksaan
  • Penyelarasan Sistem Peperiksaan
  • Penyelarasan Sukatan Peperiksaan
  • Pelaksanaan penilaian kompetensi
  Bil.   Nama Jawatan Alamat E-mel
  01 Kosong Penolong Pengarah Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  03  Fauziah Fauziah binti Abdul Hamid Penolong Pengarah Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  04  Rosaline Rosaline Oliver Penolong Pengarah Rosaline Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  04  Mirda Mirda binti Adzrose Penolong Pegawai Tadbir Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  05  Andy Andy Sunny Abdul Kadir Pembantu Tadbir (P/O) Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  06  Naimah Naimah binti Matshah Pembantu Tadbir (P/O) Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
 • Seksyen Teras Perkhidmatan

  FUNGSI SEKSYEN TERAS PERKHIDMATAN

  1. Menyelaras dan Melaksanakan Program Transformasi Minda (PTM) Bagi

  Tujuan Pengesahan Jawatan dan Pergerakan Gaji Pegawai Perkhidmatan

  Awam Negeri.

  2. Menyelaras dan Melaksanakan Kursus Bimbingan Peperiksaan Bagi

  Tujuan Pengesahan Jawatan dan Pergerakan Gaji:

  i. Kursus Bimbingan Undang-Undang (AM I, AM II, SIVIL, Umum)

  ii. Kursus Bimbingan Peraturan-Peraturan Pegawai Awam Negeri Sabah

  2008 & Perakaunan Kerajaan

  iii. Kursus Bimbingan Arahan Perkhidmatan Awam Negeri Sabah

  iv. Kursus Bimbingan Arahan Keselamatan

  v. Kursus Bimbingan Pemantapan Trengkas

  vi. Kursus Bimbingan Peningkatan Secara Lantikan (PSL)

  3. Mengendalikan pelaksanaan Minggu Setiausaha Perkhidmatan Awam

  (MSPA).

  4. Menyelaras dan melaksanakan Kursus Profesionalisme dalam

  Kesetiausahaan (Setiausaha Pejabat/Pembantu Setiausaha Pejabat).

  5. Menyelaras dan melaksanakan kursus/program Adhoc/Kolaborasi

  mengikut keperluan.


  Bil.   Nama Jawatan Alamat E-mel
  01  Malai Malai Fahmi Azfar bin Malai Mustapha Ketua Penolong Pengarah Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  02   Kosong Penolong Pengarah Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  03  Zita Zita Munseh Penolong Pustakawan Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  04  Zul Mohd Zul Fauzan bin Ibnu Rasid Penolong Pegawai Tadbir Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  05 Azrel Azrel bin Hassan Penolong Pegawai Tadbir Azrel.Hassan@sabah.gov.my

  06  Doris Doris George  Pembantu Penyediaan Makanan Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
 • Seksyen Pembangunan Kepimpinan dan Profesionalisme

   
  Bil.   Nama Jawatan Alamat E-mel
  01 Nancy Chee Khim Ping @ Nancy Ketua Penolong Pengarah Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  02  Joses Joses bin Kodoh Penolong Pengarah Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  03  Muadzad Muadzad Shahrom bin Muhasip Penolong Pengarah Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  04  Christ Christabelle Jill Ellron Penolong Pengarah Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  05  Hafizah Dg. Nurul Hafizah binti Abdullah Penolong Pengarah Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  06  Hidanah Nurul Hidanah binti Rakib Penolong Pengarah Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  07 Nurafizah Nurafizah binti Jubrine Penolong Pegawai Tadbir Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  08  Norfazelatul Norfazelatul binti Jukri Penolong Pegawai Tadbir Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  09  Alvin Alvin Peter Lajin Penolong Pegawai Tadbir Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  10  Liyana Liyana Mahirah binti Masiran Penolong Pegawai Tadbir Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  11  Rozer Rozer Ollot @ Roger Ketua Kerani Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  12 Ignes Ignes Anjam Pembantu Tadbir Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  13 Mohelena Mohelena Mawan Pembantu Tadbir Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  14 Idros Al Idros bin Abdul Rasid Pembantu Tadbir Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  14  Zailin Zailin Failiza binti Mohamed Noor @ Momin Pembantu Operasi Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
 • Seksyen Penyelidikan & Pengiktirafan

  Bil.   Nama Jawatan Alamat E-mel
  01 Wan Wan Razanah Matsah Ketua Penolong Pengarah  Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  02 Kosong Penolong Pengarah Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  03 Hanish Hanish Shamsiah Talip Penolong Pengarah Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  04 Carol1 Caroline Chong Mui Tze Penolong Pegawai Tadbir Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  05  ilies Johan Mohd Zulkefly Penolong Pegawai Tadbir  Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  06 Farhana Farhanah Nerjoh Pembantu Tadbir (P/O) Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  07  Jumat Jumat bin Jamain @Mohd Fahmi Pembantu Operasi Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
 • Kampus INSAN, Keningau

  Bil.   Nama Jawatan Alamat E-mel
  01 Daffney Rehina @Daffney Gazim Penolong Pegawai Tadbir Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  02 Norrozita Norrozita binti Othman Pembantu Operasi Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  04 Nurayunni Margaret Gantiu @Siti Nurayunni Abdullah Pembantu Awam Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  05 Laurah Kwan Lai Wah @Laurah Pembantu Awam Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
  06 Quintin Quintin Bantala Pembantu Awam Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Soalan Lazim Bantuan Kewangan Khas Pelajar Institusi Pengajian Tinggi (BKPS)
Sila ketik pada mana-mana soalan lazim di bawah untuk mendapatkan maklumat.Bilakah Bantuan ini dikreditkan ke akaun pelajar?

Bantuan ini akan dikreditkan ke akaun pelajar bermula 25 April 2018. Bagi penerima BKPS yang menggunakan akaun Bank Simpanan Nasional, didapati bahawa pengkreditan mungkin mengalami kelewatan yang berpunca daripada masalah teknikal bank tersebut. Sila berhubung dengan pihak IPT masing-masing sekiranya masih tidak menerima pengkreditan.

Nombor kad pengenalan saya tidak ditemui

Sekiranya nombor kad pengenalan anda tidak ditemui atau sistem menyatakan anda tiada urusan mengenai bantuan ini, anda berkemungkinan besar tidak memohon bantuan ini.

Bolehkah saya memohon bantuan ini meskipun telah tarikh tutup

Tidak boleh. Permohonan ini telah ditutup.

Saya berjaya dan tersenarai dalam bantuan ini. Apa perlu saya lakukan?

Tiada. Bantuan ini akan dikreditkan terus ke akaun bank yang telah anda kemukakan dalam borang permohonan BKPS.

Saya masih belum menerima bantuan ini meskipun telah disenaraikan sebagai berjaya. Apa perlu saya lakukan?

Sila berhubung dengan IPT anda untuk mendapatkan bantuan.

Saya disenaraikan gagal dalam BKPS. Bolehkah saya membuat rayuan?

Tidak boleh. Keputusan adalah muktamad dan rayuan tidak akan dilayan.


Pelajar Negeri Sabah
Menu perkhidmatan kerajaan digital untuk para pelajar yang berasal daripada negeri Sabah

Pegawai Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri Sabah Yang Bercuti Pada Hari ini


Adalah dimaklumkan bahawa senarai ini hanya boleh diakses melalui rangkaian intranet SabahNet sahaja

Pegawai Perkhidmatan Awam Negeri Bersara Pada Hari ini

Bersara Pemenang

Selamat Bersara

Pegawai Perkhidmatan Awam Negeri Menyambut Hari Lahir Pada Hari ini

Kek Hari Jadi

Selamat Hari Lahir

Waktu Solat

Waktu Solat

Waktu Solat


Sila klik untuk lebih banyak zon waktu lain